Mesto dnes na svojom území eviduje 3528 prihlásených psov

18.04.2012 Prešov

Prešov 18. apríla (TASR) – Mesto Prešov k dnešnému dňu na svojom území eviduje 3528 prihlásených psov. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že v uplynulom roku miestna daň za psa priniesla do rozpočtu samosprávy 64.492 eur.
Hovorkyňa pripomenula, že majiteľ psa po splnení si daňovej povinnosti a preukázaní sa príslušným dokladom v Kancelárii prvého kontaktu dostane 500 kusov vreciek na psie exkrementy a 100 kusov rukavíc.
Podľa Gazdovej mesto bude aj naďalej vykonávať v rámci verejnoprospešných činností plošný zber exkrementov aj prostredníctvom menších obecných služieb a odsúdených. Všetky tieto opatrenia majú prispieť k zlepšeniu čistoty prostredia na sídliskách a verejných priestranstvách.
"Je to ústretový krok v snahe nájsť slušné, spravodlivé a korektné spolunažívanie medzi majiteľmi psích miláčikov a obyvateľmi – susedmi, súčasne je to však krok k ďalšiemu dialógu," uviedol primátor Pavel Hagyari.
Doplnil, že samospráva pripravuje aj vytvorenie zón takzvaných výbehov pre psov so zvýšeným počtom nádob na umiestňovanie exkrementov. Rovnako by však mali vznikať zóny, kde bude zákaz vstupu so psom. Ide predovšetkým o priestranstvá v okolí detských ihrísk a škôl.
Motiváciou k lepšiemu plneniu si povinností má byť aj zverejňovanie zoznamu psov chovaných na území Prešova na webovej stránke mesta, ktoré radnica zaviedla 30. marca tohto roka.
Týmto krokom chcela radnica podporiť vyššiu informovanosť obyvateľov o tom, v ktorých lokalitách je najväčší počet psov, zvýšiť zodpovednosť chovateľov a neposlednom rade zvýšiť aj verejnú kontrolu.
Hovorkyňa dodala, že ak si majiteľ psa svoje povinnosti voči mestu splní, do zoznamu psov budú následne doplnené zverejnené údaje, teda adresa, na ktorej je pes prihlásený a rasa psa.
V meste Prešov majiteľ za jedného psa chovaného v byte, v bytovom dome alebo nehnuteľnostiach slúžiacich na podnikateľské účely zaplatí ročne 66 eur. Za psa chovaného v rodinnom dome, záhradkárskej chatke alebo pozemku, ktorý neslúži na podnikateľské účely, je povinný zaplatiť 16 eur na rok.
 

Vyberte región

mark